resepi kek sarang semut ( iye kot namenye )
3/4 cawan gula
3/4 cawan susu pekat
1/2 sudu kecik bikabonat
1/2 sudu kecik baking powder
1 cawan air
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin
4 biji telor
1/2 sudu kecik aising vanila
cara2nye
Bahan A
1. cairkan gula dlm kuali ( api slow.. smpai cair sepenuhnye dan gula bertukar warna coklat keperangan)
2. masukkan air ( gula akan mengeras.. biarkan gula cair semula)
3. masukkan marjerin
#padam api bile semua dah cair & biarkan sejuk
Bahan B
pecahkan telor kesemuanye dan campur dengan susu .. kacau sehingga sebati.
Bahan C
campurkan tepung gandum + bikabonat + baking powder + aising vanilla
* campurkan semua bahan A + bahan B dengan mixer.. sampai sebati. pastu leh lah masukkan bahan A pulak. dan mix kan lagi ... dah siap
kalau nak sedap biarkan adunan dalam 1 jam...baru kukus ... nanti kek akan jadi lebih gedu...
panaskan periuk kukus.. bila air dah mendidih masukkan adunan yang telah siap dalam loyang yg dah disapu marjerin.
* saya biarkan loyang yg dah disapu marjerin seketika dalam periuk kukus baru dimasukkan adunan.. so far kek x melekat
kukus adunan dalam api sederhana dalam mase lebih kurnag 30 minit ++ cucuk2lah klau nak tau dah masak ke lum.. klau dah x melekat tu dah masaklah ye...
selamat mencuba...
# maaf lah ye.. first time kongsi resepi... resepi ni pun saye dapat dari blog seseorang .. tp x ingat name blognye... mekasih ye kepada tuan yg punye resepi sebenar...
No comments:
Post a Comment