Wednesday 22 October 2014

RESEPI KEK BUAH SIMPLE ( sukatan cawan)

Niat dihati nak buat kek kurma balance bulan puasa itu hari, beli tengok, kurmanya dah tak elok pulak, tapi hati ni berkobar-kobar nak buat kek.. cari punyacari terjumpalah buah campur ( kering) ngan badan cincang.  Maka berlaku lah perubahan resepi ikut suka hari.. yang penting jadi dan sedap bila dimakan.. hehehe

bahan-bahannya 

bahan A : di ayak 
2 Cawan tepung gandum 
1 sudu kecil  bikabonat 
1 sudu kecil baking powder 

Bahan B : Di blend sehingga sebati 
4 biji telor ayam
3/4 cawan gula pasir 

Bahan C 
3/4 minyak masak 
2 sudu besar badam cincang ( Goreng tanpa minyak, sekejap je ye ) 
1 cawan buah campur 


langkah-langkahnya 


1. Ayak semua bahan A
2. Blend Bahan B
3. Campurkan Bahan A + Bahan B
4. Masukkan minyak masak 
5. Masukkan Badam dan buah campur

cara membakar : 

1. panaskan loyang dalam anggaran 4 @ 5 minit 
2. Masukkan adunan dalam loyang dan bakar 
3. suhu 150, api bawah selama 20 minit 
4. suhu yang sama 150 juga, api atas bawah selama 20 - 25 minit. 
# kalau nak ada warna sikit, campurkan pewarna ye.. terpulanglah nak warna apa





SELAMAT MENCUBA.. KALAU DAH CUBA SHARE LAH KAT SINI YE ...



No comments:

Post a Comment